2010. augusztus 8., vasárnap

YRB magazin 2009

A sötétség barlangja

Minden amit tudod hogy tudnod kell Marilyn Mansonról

Csak egy pillantás a pasasra-hosszú fekete haj ami csak egy kicsit gyérül, fekete ruhák, erősen kihúzott szemek és vad smink, szexualitást sugalló fellépések és kármokodásokkal megtűzött zene-és tudod hogy őrült, ő az anti-Krisztus, az ördög, a fiatal gyerekek, a konzervatív rovatvezetők ördögi manipulátora aki porig gyalázza a vallást.

Picture by Lionel Deluy
Tudasd vele amikor kedve van hozzá és talán egyet fog veled érteni-ő egyfajta kemény gyerek a suliból aki szeret hencegni így nem tudod leleplezni a félelmeit. Mansont úgy ismerik hogy sokkoló interjúkat szokott adni. Beszél az öncsonkításról. Beszél arról hogy a legutóbbi albuma dalszövegeit a háza falára írta. Beszél bizonyos női énekesek szexuális szokásairól.

De a beszélgetést folytatva, felfedezünk valami mást. Okos. Vicces. És nagyon sebezhetőnek is tűnik; az igazi
kívülálló aki félretol mindenkit és még inkább elszigetelt abban amit csinál. Jay Leno-nak azt mondta hogy
ha más gyerek lett volt az iskolájában és meglátta volna magát, jól elagyabugyálta volna. Könnyű meglátni hogy a nők miért akarják megvédeni.

"Szeretem a művészetemet"-magyarázta Manson-"Néha ezt nehezen értik meg az emberek...A munkámnak mint művész, kint kell lennie, megmutatva az embereknek hogy másképp is lehet látni a dolgokat."

Néha ez nem olyan egyszerű. Különösen neki.

A saját bevallása szerint zárkózott, félénk és elszigeteli magát az emberektől mert fél hogy megbántják őt, a legrosszabb szívfájdalmat kapta amikor korábbi felesége-a burleszk művésznő, Dita Von Teese-elhagyta őt. És ahogy a legrosszabb rémálomban, az egész szakítás nyilvánosság előtt zajlott a bulvárlapokban és a televízióban.

A nyilvánosság látszólag nem kapott eleget a drámából és számos kommentátor kihasznált bizonyos pontokat hogy kihangsúlyozza amit mondtak, hogy Mansonnak furcsa dolgai voltak annak ellenére hogy barátai (köztük akkori barátnőjét Evan Rachel Wood-ot) megvédték őt.

"Halloween-ban él, azonban szenvedélyes, megkínzott és romantikus, és csak valami  csodálatosat akar alkotni."-nyilatkozta Wood a YRB-nek 2007-ben.

Talán ez volt az egyik ok Manson amiért meglepőnek találták Manson és Von Teese szakítását. A két művész lelki társaknak tűnt, és a 3 éves kapcsolatuk romantikus novellába illő jelenetekkel volt tele. Amikor Manson megkérte a kezét, letérdelt és egy 7 karátos európai gyémánt gyűrűt adott neki.

Körülbelül egy évvel később, a 36 éves Manson és a 33 éves Von Teese összeházasodtak. Hűen a romantikához, két ceremóniát tartottak egy héten. A publikusabb, második ceremóniát 2005. december 3.-án tartották és egy elegáns esti esküvő volt egyik barátjuk írországi otthonában, több híresség részvételével, köztük Ozzy és Sharon Osbourne-nal.

De majdnem olyan gyorsan ahogy az esküvő véget ért, a tündérmese rémálommá vált Manson és Von Teese között. Drog visszaéléssel és hűtlenséggel vádolta. Habár a pár több mint 5 évig volt együtt mielőtt összeházasodtak, azt mondta hogy nem vette észre hogy az élete ennyire kaotikus-és hogy nem hajlandó változtatni rajta.

Manson alátámasztotta hogy Von Teese tudott a rock sztár életmódról, ami egész éjszakásmunkából és egész napos alvásból áll. Manson azt mondta hogy miután összeházasodtak, Von Teese eltökélte hogy megváltoztatja. Még a válás után is folytatódott a csipkelődés amint Manson azon dolgozott hogy biztosítsa, Von Teese ne igényelhessen házastársi támogatást. Akármi is legyen az igazság a kapcsolatukban, egy dolog bizonyos. A szakítás összetörten és megalázottan hagyta Mansont.

Wood-dal való kapcsolata ellenére, a nyilvánosság előtt önbizalomhiánnyal küzdött és nem tudott dolgozni.
Egyszer a Spin Magazin "Az utolsó Rock Sztár"-nak nevezte amikor veszélyesen közel állt az önpusztításhoz.

Idáig már nem fajult a dolog amikor az egyik barátja azt ajánlotta neki hogy a fájdalmát foglalja zenébe, így elkezdett dalszövegeket írni a The High End of Low-ra. Most már olyan hasonlattal azonosítja mint amikor a főnix újjéled a hamvaiból és az egyik legjobb munkájának tartja.

Sok írható a visszatérő bandatag Twiggy számlájára aki az album társproducere is volt és Manson energiáival alkották meg a legutolsó lemezt. Számos rock kritikus kiáltotta ki a The High End of Low-ot az évtized legerőteljesebb-és legszórakoztatóbb-Manson albumává.

"Ez tényleg egy részem."-mondta Manson, a korábbi zenei újságíró aki elutasította az aggodalmat hogy
talán érzelmileg túl nehéz meghallgatni. "Majdnem olyan mint a Generation Y újságírás."

Film szempontjából nézve, párhuzam húzható Scarlett O'Hara és közte, amint egy darabka mocskot próbál
Picture by Lionel Deluy
megtartani és kihirdetni. "Isten a tanúm hogy többé nem leszek éhes." Most hogy Manson visszakapta életét-és közmondásos zenéje lehorgonyzott-többé nem esik át a ló túloldalára.

Az album követi a hagyományos Manson formát-egy kommentár az életről, de összeszedve az emberek felfogását és kforgatva azokat. Megfontolja a zenéjét akárcsak egy absztrakt alkotást, arra tervezve hogy eltérítse az embereket az ötletek és vonatkoztatások elégedettségétől.

"Ez mindig is arról szólt hogy légy önmagad."-mondja-"Ez vagyok én. Ilyennek kéne lennie mindenkinek... De a dolgokat több különböző szempontból is megnézhetjük."

Azon tűnődhetünk hogy ez lenne-e az oka hogy annyi ember elítéli Mansont, akárcsak egy másik generáció Andy Warholt. Igen, a félénkségét felháborító bohóckodásokkal takarja-és becsületére váljék hogy ez több millió dollárt hozott neki-de nem is kér elnézést a választásaiért. Akárcsak igaz nyilatkozata Warhol-nak.

"Azon voltam hogy újra felálljak és az legyek aki."-mondta-"Azon a ponton [amikor Dita elhagyta] majdnem feladtam, és ez még a szart is kirémisztette belőlem. Ez volt életem legrosszabb időszaka..."

Csak egyszer kell végighallgatni a 15 számból álló lemezt, és szinte átérzi az ember a fájdalmát, a frusztrációját és az újjászületését. De ne gondoljuk hogy ez a lemez amolyan emo album. A The High End of Low, Manson legmagasabb-metál-energiát használja a grafikus dalszövegekkel az olyan számokban mint az "I have to look up just to see hell."

"Elvehetsz,
A sír elvehet,
A föld csak arra vár hogy élve felfalhasson minket,
Szeretlek megsérülve,
Emberi roncsokra van szükségem,
Csak fel kell néznem hogy lássam a poklot."

Ha úgy gondolsz erre az albumra mint Manson terápiájára, jól gondolod. És ez Mansonnál rendben van.

"Nevetni tudok magamon amikor már kész vagyok."-mondja-"Nem zavar."

Talán nem tűnt el Manson magabiztossága, és ez nyilvánvalóan látszott Bill O'Reilly talk show-jában adott
televíziós interjújában. 2006. január 7.-én Manson higgadtan és logikusan cáfolta O'Reilly vádját miszerint
Manson hatása rozsdásodik a gyerekeken. A cáfolásban Manson ösztönözte a tinédzsereket a szabad szerelemre és Manson felhívta a szülők figyelmét arra hogy felelősséget vállaljanak a gyerekeik cselekedeteiért miközben tudjuk hogy ő 16 évesen vesztette el a szüzességét.

"Bármit lehet helytelenül értelmezni. Az emberek ránézhetnek Krisztusra a kereszten és azt mondják hogy ez gyilkosság..."-mondta Manson O'Reilly-nek. "Tisztellek azért mert kihívást jelentettél számomra és ezért jöttem el a műsorba."

Mindenki akinek van sejtelme Manson munkásságáról-és az a sok akinek annál inkább nem-tudja hogy gyakran tele van istenkáromlással, amiről Manson azt mondja hogy néha szükséges a cél eléréséhez. Ez az album-az "Arma-goddam-motherfuckin'-geddon" című számmal-sem különbözik. Ami érdekes, hogy Manson
nem használ káromkodást amikor társalog, de a dalszövegekben igen. Egy eszközként használja hogy elérje a céljait és újra rávegye az embereket hogy hallgassák meg az üzenetét.

A fennt említett szám dalszövegét tekintve:
"First you try to fuck it,
then you try to eat it
If it hasn't learned your name,
you better kill it before they see it"

Kiragadva a szövegösszefüggést ez csak egy káromkodás, de a dalba beletéve fülbemászó szöveg lesz és
fertőző dallam, és ez működik.

"Az egyszerű örömöknek élek, mindegy hogy honnan származnak, de önmagadnak kell lenned,
elfogadnod magad."-mondta Manson bizonyítva hogy az albummal ismét feltámadt. "Az életnek teljesnek kell lennie vagy meghalsz. És én nem akarok meghalni."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése